Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ (1972) Cries and Whispers

Κραυγές και Ψίθυροι (1972)

 Cries and Whispers

Η ταινία αυτή ίσως και να είναι από τις πιο διάσημες του Μπέργκμαν, υποψήφια για 5 όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε εκείνο της φωτογραφίας. Μία ταινία, για την αγάπη και για την μοναχικότητα των ανθρώπων και όχι μόνο. Η Χάριετ Άντερσον, εξαιρετική στον ρόλο της άρρωστης αδερφής και η Λιβ Ούλμαν δίπλα της τη συνοδεύει επάξια. Το κόκκινο χρώμα είναι πάρα πολύ έντονο σε όλη την ταινία, οι τοίχοι και τα έπιπλα είναι κόκκινα και σύμφωνα με τον Μπέργκμαν το κόκκινο χρώμα στην ταινία υποδηλώνει την ψυχή.

Οι ανησυχίες για τον Θεό, τον θάνατο, τη ζωή είναι εμφανείς σε όλη την ταινία. Βλέπουμε τις υπαρξιακές ανησυχίες του Μπέργκμαν για ακόμη μία φορά. Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης έχει βάλει τους ήρωες του να είναι ξεχασμένοι από τον Θεό. Κατα τη διάρκεια της ταινίας ξετυλίγονται οι ιστορίες των αδερφών και βλέπουμε τις ζωές τους απο μια πιο κλειστή ματιά. Πρόκειται για μία ταινία που δεν πρέπει να χάσει κανένας σινεφίλ. Και όσο δύσκολη μπορεί να ακούγεται άλλο τόσο απαραίτητη είναι.





Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΑΙΝΙΑ (1994) Three Colours: Red

Τρία χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία (1994) 

Three Colours: Red

  Η τριλογία ξεκινάει με την μπλε, ακολουθεί η άσπρη και κλείνει με την κόκκινη ταινία η οποία αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχουμε μια Irene Jacob η οποία ήταν εκπληκτική όπως και στη διπλή ζωή της Βερόνικα αλλά και έναν Jean Louis Trentigant ο οποίος συνεχίζει να μας χαρίζει όπως και παλιότερα εξαίσιες ερμηνείες. Αυτή ειναι η τελευταία ταινία του Κισλόφσκι ο οποιος δύο χρόνια αργότερα, το ΄96, πεθαίνει από εγκεφαλικό σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Η τριλογία είναι βασισμένη στα τρία χρώματα της Γαλλικής σημαίας και της γαλλικής επανάστασης τα οποία και συμβολίζουν την ελευθερία, την ισότητα και τη αδελφότητα. 

 Μιλάμε για μία ταινία η οποία είναι αλληγορική όπως και οι άλλες δύο της τριλογίας. Το κόκκινο χρώμα το οποίο ήταν  έντονο στην ταινία συμβολίζει την αδελφότητα. Το τρίτο μέρος της τριλογίας βραβεύτηκε στις Κάννες το 1994 με τον χρυσό φοίνικα. Λέξεις όπως το πεπρωμένο, η τύχη, η επικοινωνία, η πίστη, η μοναξιά ντύνονται με θαυμάσιες εικόνες και σκηνοθεσία και μας προσφέρουν ένα αποτέλεσμα πανέμορφο. 


Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ (1974) Young Frankenstein

Η ταινία είναι παρωδία της ταινίας τρόμου Φρανκενστάϊν και είναι η πρώτη του είδους. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τον Τζιν Γουάϊλντερ ο οποίος είναι εξαιρετικός , πιθανότατα στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του και τον  Μάρτυ Φέλντμαν που τον πλαισιώνει επάξια αν όχι και καλύτερα. Κατα τη γνώμη μου είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες και βρίσκεται στην πεντάδα με τις καλύτερες όλων των εποχών.

Θα λέγαμε ότι πλησιάζει το b-movie αλλά είναι τόσο δουλεμένο καλά που αυτό δεν το καταλαβαίνεις. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία το κάνει ακόμα πιο δυνατό. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο ίδιο κάστρο όπου είχε σκηνοθετηθεί και η αρχική ταινία Φρανκενστάϊν. Ο Μελ Μπρούκς δημιουργεί φανταστικούς χαρακτήρες.

Η φωτογραφία ίσως να είναι και το μεγάλο ατού της ταινίας αφού ο Μελ Μπρούκς ήθελε διακαώς να γυριστεί έτσι. Το σενάριο είναι πρωτότυπο και πραγματικά είναι δύσκολο να μην καταφέρει κάποιος να γελάσει.




Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΡΙΦΚΙΝ (2020) Rifkin's Festival

Rifkin's Festival (2020) - IMDb 

 Ο Γούντι Άλλεν παρά τα 85 χρόνια του και περίπου 50 ταινίες συνεχίζει απτόητος να γυρίζει έργα σε υψηλό επιπέδο. Για ακόμη μια φορά ταξιδεύει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και το όμορφο Σαν Σεμπάστιαν. Πολύ καλή ταινία όπου για ακόμη μία φορά δείχνει την αγάπη του για την Ευρώπη και τον σεβασμό του για τους μεγάλους ευρωπαίους σκηνοθέτες. 

Η  σχεση του Γούντι Άλλεν με την Αμερική είναι γνωστή και όχι και η καλύτερη και ως γνωστόν στην Ευρώπη είναι και νιώθει πάντα καλοδεχούμενος. Η ταινία μας μιλάει για το άγχος του γάμου, για την τέχνη, την ψυχανάλυση αλλά και για το σινεμά. Είναι εμφανείς οι αναφορές αλλά και οι αναπαραστάσεις σκηνών από τον Μπέργκμαν (η σκηνή από την έβδομη σφραγίδα), τον Μπουνιουέλ (η σκηνή από τον Άγγελο εξολοθρευτή), Τρυφώ, Γκοντάρ, Φελλίνι και με αυτόν τον τρόπο δείχνει την αγάπη του για τα μεγάλα αυτά ονόματα. This image has an empty alt attribute; its file name is MV5BMDUxZGJiMjgtZDQ1ZS00MDY1LThiOWEtMDRmY2ViM2FhNjA1XkEyXkFqcGdeQXVyMTAyMjQ3NzQ1._V1_.jpg 

Ο Σον Γουάλας είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον βασικό ρόλο της ταινίας.