Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ; (2009) Whatever Works

 ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ; (2009) Whatever Works

  Νομίζω ότι το κι αν σου κάτσει δεν είναι από τις καλύτερες ταινίες του Γούντι Άλλεν, του αγαπημένου για πολλούς αλλά και για μένα σκηνοθέτη. Ίσως είναι η πρώτη αδύναμη ταινία του που βρίσκω παρ'ότι βλέπω ότι έχει αρέσει σε αρκετούς. Αυτό είναι ένα σενάριο που έγραψε το 1977. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να παραδεχτείς στον Νεοϋορκέζο σκηνοθέτη είναι η ευκολία με την οποία μετατρέπει όλους τους πρωταγωνιστές του στον εαυτό του. Νομίζεις ότι ο κάθε ηθοποιός είναι σαν να μιλάει ο ίδιος ο Γούντι Άλλεν.

 Ωστόσο η ταινία μέσα στην όλη τη μετριότητά της είχε και κάποιες καλές ατάκες. Ο Γούντι Αλλεν κινηματογραφούσε ολόκληρες σκηνές χωρίς διακοπή, σαν να επρόκειτο για θεατρικό έργο, και ενθάρρυνε τους ηθοποιούς του να αυτοσχεδιάσουν. Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες, τους αλλάζει με χαρακτηριστική ευκολία. Αναφέρω ξανά ότι κατά την προσωπική μου άποψη δεν ήταν από τις καλύτερες ταινίες του παρ'ότι πολύς κόσμος δείχνει να την απολαμβάνει. Ακόμα κι έτσι κι ο Γούντι Άλλεν δικαιούται να έχει και μία αδύναμη ταινία στο ενεργητικό του και είναι η συγκεκριμένη.


ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (1947) Possessed

 ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (1947) Possessed

Τα λύτρα του πόνου είναι ένα πάρα πολύ καλό φιλμ νουάρ με την εκπληκτική ερμηνεία της Τζόαν Κρόφορντ η οποία προτάθηκε για το χρυσό αγαλματίδιο του πρώτου γυναικείου ρόλου. Πραγματικά θεωρώ ότι αδικήθηκε κατάφωρα εδώ η τεράστια αυτή σταρ σε μία ταινία που απεικονίζει το παράφορο πάθος και την τρέλα μίας ερωτευμένης γυναίκας, σε έναν έναν ανεπανάληπτο τραγικό ρόλο.

  Ο γερμανικής καταγωγής  σπουδαίος δημιουργός Κέρτις Μπέρνχαρντ  μας προσφέρει ένα έξοχο φίλμ, ένα πολύ καλογυρισμένο ψυχολογικό θρίλερ. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική. Το φιλμ ακροβατεί μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας. Το θέμα της είναι η σχιζοφρένεια. Ίσως αν η ταινία ήταν πιο συγκεντρωμένη στην ιστορία της να είχε πάει καλύτερα, παρ'όλα αυτά θεωρείται ένα πάρα πολύ καλό ψυχολογικό θρίλερ, ανάμεσα στα καλύτερα και αυτό κυρίως λόγω της ερμηνείας της Κρόφορντ αλλά και όπως προανέφερα της πολύ καλής φωτογραφίας της.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ (1965) Pierrot Le Fou

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ (1965) Pierrot Le Fou

 

Ο τρελός Πιερό είναι η δέκατη ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ και τοποθετείται μεταξύ των δύο μεγάλων κοινωνικών εκρήξεων, του νέου κύματος στο σινεμά και του Μάη του ’68. Ο Γκοντάρ αφήνει τους ηθοποιούς του να αυτοσχεδιάσουν εξαιρετικά και να γίνουν οι τέλειοι πρωταγωνιστές. Θα λέγαμε ότι κλείνει το μάτι στο αμερικάνικο σινεμά. 

Ο τρελός Πιερό είναι μία ταινία ορόσοημο της Νουβέλ Βαγκ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σουρεαλιστικό, ονειρικό, ποιητικό, αναρχικό, γλυκόπικρο αλλά και συμβολικό. Απροσδόκητες περιπέτειες και φιλοσοφικές ανησυχίες περιβάλλουν τους πρωταγωνιστές Ζαν Πωλ Μπελμποντό ο οποίος μόνο και μόνο με την παρουσία του εκτοξεύει την ταινία αλλά και την εξαιρετική Άννα Καρίνα. Η ταινία είναι πιστή μεταφορά του ασήμαντου μυθιστορήματος του Λάιονελ Γουάιτ «Obsession».


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (1931) The Public Enemy

 Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (1931) The Public Enemy

  Ο Τζέημς Κάγκνεϊ, ένας από τους μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών στην ταινία που τον εκτόξευσε. Γυρισμένη στις αρχές της δεκαετίας του 30 αυτό το φιλμ νουάρ αντικατοπτρίζει την Αμερική της εποχής εκείνης. Το Αμερικανικό ινστιτούτο κινηματογράφου την κατέταξε στις 10 καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία απεικονίζει τη δράση των γκάνγστερ στα τέλη της δεκαετίας του '20.

Το ηθικό δίδαγμα που θέλει να περάσει το φιλμ είναι ότι η παρανομία στο τέλος έχει άσχημη κατάληξη κι ότι δεν πρέπει να τους μιμηθούν, γι'αυτό και ο τίτλος, ο εχθρός της κοινωνίας. Παρανομία, βία, λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών, γκάνγκστερ, πυροβολισμοί, έρωτας, φλερτ, έχει όλα τα στοιχεία για ένα εξαιρετικό φιλμ νουάρ. Αξιομνημόνευτη ήταν η σκηνή στην οποία ο ηθοποιός έτριψε ένα κομμάτι γκρέιπφρουτ στο πρόσωπο της Αν Ντβόρακ που υποδυόταν τη φιλενάδα του.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ (2013) The Grand Seduction

 ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ (2013)The Grand Seduction

 Ριμέϊκ του Γαλλικής ταινίας του 2003, επίσης μεταφέρθηκε και στην Ιταλική τηλεόραση.Τα βραβεία είναι δεύτερου αντρικού ρόλου (Gordon Pinsent), είναι ακόμη υποψήφιο για καλύτερη ταινία και πρώτου αντρικού ρόλου (Brendan Gleeson) αλλά και σενάριο στα εθνικά βραβεία του Καναδά. Βλέπεται περισσότερο ως κωμωδία παρά ως δράμα. Δεν περιμένουμε κάποια τρομερή ανατροπή στην ταινία αλλά είναι καλογυρισμένη, ξέρεις τι θα σου δώσει από το πρώτο λεπτό και περνει η ώρα σου πολύ ευχάριστα. 

 Το φίλμ είναι γυρισμένο στο γραφικό Νewfoundland του Καναδά. Η ταινία Ο Αξέχαστος Μήνας έκανε την παγκόσμια του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2013 όπου χειροκροτήθηκε θερμά. Ο Μπρένταν Γκλίσον από μόνος του θα μπορούσαμε να πούμε είναι όλη η ταινία, την κρατάει μέχρι το τέλος. 


Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΓΝΗΣΙΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ (2010) The Certified Copy

  ΓΝΗΣΙΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ (2010) The Certified Copy

 

Το γνήσιο αντίγραφο είναι μία ταινία του πολύ γνωστού Ιρανού σκηνοθέτη Abbas Kiarostami ο οποίος υϊοθετεί μία ευρωπαϊκή νοοτροπία για αυτή την ταινία. Μία ερωτική ιστορία η οποία ακροβατεί μεταξύ αλήθειας και ψέμματος, ή καλύτερα αλήθειας και φαντασίας. Ένα παιχνίδι λέξεων με φόντο την υπέροχη Ιταλία και συγκεκριμένα ένα μικρό χωριό την νότια Τοσκάνη. Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά μπλέκονται σε ένα πανέμορφο ταξίδι εικόνων.

Μπορεί να φαίνεται κουραστικό το γεγονός ότι η ταινία ακολουθεί για δύο ώρες την Ζιλιέτ Μπινός και τον William Shimell αλλά το "ταξίδι" και οι ταξιδιάρικοι διάλογοι με φόντο την τέχνη, τα αγάλματα και τα βιβλία βάζουν τον θεατή να είναι συνοδοιπόρος. Επί δύο ώρες ο θεατής έχει την αίσθηση ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι αλλά αυτό δεν γίνεται διότι ακολουθεί ένα φιλοσοφικό παραλήρημα. Η Ζιλιέτ Μπινός κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το συγκεκριμένο φιλμ στο Φεστιβάλ Καννών και απέδειξε για ακόμη μία φορά πως όταν επιλέγει καλούς ρόλους ανεβαίνει πολλά επίπεδα πάνω.