Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ (1993) Sleepless In Seattle

 ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ (1993) Sleepless In Seattle

 Υπάρχει το άλλο μισό που όλοι ονειρευόμαστε; για κάποιους, ναι, υπάρχει. Και αυτή η ταινία είναι η απόδειξη, στις αρχές της δεκαετίας του 90 με ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια των ρομαντικών ταινιών. Τον Τομ Χανκς και την Μεγκ Ράϊαν. Η ταινία διαδραματίζεται μεταξύ Σικάγο και Σηάτλ. Είναι η ταινία που έδωσε ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους εκεί έξω ότι υπάρχει το κατάλληλο ταίρι για να ζήσουν την ζωή μαζί.

Ο Άγρυπνος στο Σιάτλ είναι εμπνευσμένο από την ταινία Μεγάλε μου Έρωτα (An Affair to Remember, 1957) και αποσπάσματα από αυτήν χρησιμοποιήθηκαν σε σημαντικές σκηνές της ταινίας. Αρχικά τον ρόλο της Άνι ήταν να τον πάρει η Τζούλια Ρόμπερτς και όχι μόνο αλλά και η Κιμ Μπάσιντζερ, Μισέλ Πφάιφερ κ.α. Σίγουρα δεν μιλάμε για μια τέλεια ταινία αλλά για μια ταινία που έχει βάθος, πολύ ωραίες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, συναίσθημα και σίγουρα θα αγγίξει αρκετούς.


Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1999) A Christmas Carol

 ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1999) A Christmas Carol

 

Υπάρχουν πολλά ριμέϊκ της ταινίας "Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία". Προσωπικά από όσες έχω δεί νομίζω ότι το ριμέϊκ του 1984 με τον Τζωρτ Σκοτ ίσως να είναι η καλύτερη (για την οποία θα μιλήσουμε μια άλλη φορά). Ωστόσο και αυτή η ταινία του 1999 είναι από τις πολύ καλές με πρωταγωνιστή τον Πάτρικ Στιούαρτ στον ρόλο του Σκρούτζ.

Η ταινία σε γενικές γραμμές ακολουθεί το βιβλίο όμως υπάρχουν στιγμές που το σενάριο ξεφεύγει. Βλέπουμε εικόνες και σκηνές που απ'όσο θυμάμαι από όταν διάβασα το βιβλίο δεν είναι γραμμένα μέσα. Ωστόσο αυτό δεν χαλάει θα λέγαμε την ταινία απλώς προσθέτει κάποιες επιπλέον σκηνές. 

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ (1989) Dead Poets Society

 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ (1989) Dead Poets Society

 «Oh captain, my captain»......Αυτό το αριστουργημα είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες και όσες φορές και να το δω αιθάνομαι όπως την πρώτη. Θα ήθελα πάρα πολύ να βρίσκομαι ανάμεσα στους χαρακτήρες του φιλμ και να αποτελώ μέρος της μυστικής αυτής λέσχης. Μια ταινία που έχει διχάσει πολύ κόσμο. Πολλοί το θεωρούν ως ένα από τα καλύτερα φιλμ που έχουν βγεί όχι μόνο τη δεκαετία του 80 αλλά και γενικότερα αλλά και άλλοι πάλι το θεωρούν υπερεκτιμημένο. Ο Ρόμπιν Γουίλλιαμς πιθανότατα στην καλύτερη ερμηνεία του ως ο καθηγητής Κίτινγκ. Ο ρόλος φαίνεται να είναι κομμένος και ραμμένος για αυτόν. Το ότι δεν πήρε όσκαρ ίσως να είναι και σκάνδαλο.

 Οι συντηρητικοί απέναντι στις καινούργιες ιδέες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ταινία. Μας δείχνει ξεκάθαρα το πως οι συντηρητικές οικογένειες επέβαλλαν στα παιδιά τους τη νοοτροπία μιας άλλης εποχής αλλά και των καθηγητών να είναι αυστηροί στις αποφάσεις τους και στην εκπαίδευση. Η σκηνοθεσία είναι του Πίτερ Γουίαρ. Μια ταινία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Carpe Diem.....


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ (1962) Il Mafioso

 Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ (1962) Il Mafioso

Ένα εξαιρετικό φιλμ του πανσίγνωστου Dino De Laurentiis, με πρωταγωνιστή τον τεράστιο και Αξέχαστο Αλμπέρτο Σόρντι. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύει τι τεράστιο ταλέντο κουβαλούσε αυτός ο μεγάλος Ιταλός ηθοποιός. Εδώ στον ρόλο του Nino Badalamenti , εργαζόμενου στο Μιλάνο και πρώην;...μαφιόζου στη Σικελία. 

Μία ταινία που μιλάει για την μαφία, για το πως εκτελούν, παίρνουν τις αποφάσεις για να εκτελέσουν μια αποστολή, για τις αδερφικές φιλίες και πως όσα χρόνια και αν περάσουν, ακόμα και αν φύγει κάποιος από  εκεί, δε φεύγει για πάντα. Για ακόμα μια φορά ο χαρισματικός αυτός ηθοποιός μας δείχνει πόσο μεγάλο ταλέντο ήταν. Για πολλούς ο μεγαλύτερος Ιταλός ηθοποιός.