Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ (2017) Back to Burgundy

 

Η υπόθεση σε δυο γραμμές. Ένας 30χρονος επιστρέφει στη Βουργουνδία όπου μεγάλωσε, αποφασίζοντας να αναλάβει μαζί με τα αδέρφια του τους αμπελώνες της οικογένειας και να ξαναχτίσει σταδιακά τη μεταξύ τους σχέση.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο Γαλλικός κινηματογράφος πάντα σύμφωνα με τη δική μου άποψη είναι ο καλύτερος της Ευρώπης και μαζί με τον Αμερικάνικο αλλά και τον Ασιατικό πιθανότατα ο καλύτερος.

Μια ταινία η οποία απευθύνεται σε λάτρεις του καλού κρασιού, σε αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν πράγματα για την διαδικασία παραγωγής του και όχι μόνο αλλά και ίσως κανά δυό μυστικά.

Πραγματικά την απόλαυσα την ταινία. Μπήκε στις πιο αγαπημένες μου ως λάτρης του καλού κρασιού αν και δεν είναι το θέμα της ταινίας το καλό κρασί μόνο αλλά και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των τριών αδελφών. 

Οι εικόνες είναι πολύ όμορφες, το τοπίο με τα αμπέλια σε κάνει να θες ένα κτήμα γης και να μένεις κάπου εκεί.

Η ταινία δεν θα λέγαμε ότι έχει κάποια υπόθεση με κάποιον κεντρικό στόχο αλλά εξερευνεί τις προσωπικές σχέσεις των τριών αδελφών οι οποίοι κληρονομούν εξ αδιαιρέτου το κτήμα και σκέφτονται τι θα πράξουν. Παράλληλα ο σκηνοθέτης και το σενάριο μας ξεναγούν στον μαγικό αυτό κόσμο του κρασιού και στα μεθύσια ακόμα που μπορεί να προκαλεί.

Θεωρώ ότι είναι μια ταινία η οποία θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα αλλά και να πιείτε και ένα ποτηράκι κρασί παράλληλα.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕ (1981) My Dinner with Andre

 

Η ταινία διαδραματίζεται στο πανσίγνωστο «Cafe des Artistes» της Ν. Υόρκης. Ο Λούι Μαλ φέρνει την κάμερα μπροστά σε ένα τραπέζι ενός ρεστοράν και τοποθετεί δύο ανθρώπους οι οποίοι συζητάνε. Έτσι απλά. Το αποτέλεσμα; πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί καλτ. Αυτή είναι μια αυστηρά ταινία διαλόγου και νομίζω αρκετά δύσκολη για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος.

Ο Λούι Μαλ εδώ παίρνει στοιχεία από τον πρωτεργάτη αυτού του είδους, Έρικ Ρομέρ. Ο Σον Γουάλας γνωστός και από το "όνομα του ρόδου" κουβεντιάζει και αναλύει φιλοσοφικά ερωτήματα μαζί με τον Αντρέ Γκρέγκορι. Θάνατος, έρωτας, γάμος, περιπέτεια, φιλοσοφία, απλά καθημερινά πράγματα μερικά από τα θέματα που καταπιάνονται.

Νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη ταινία του Μαλ και η πιο "ασυνήθιστη" από τις υπόλοιπες που έχει σκηνοθετήσει. Τα κοντινά πλάνα είναι το χαρακτηριστικό της σκηνοθεσίας του σε αυτό το φιλμ το οποίο διαδραματίζεται στη δεκαετία του 70.

Δύσκολη ταινία, αυστηρά για σινεφίλ του Γαλλικού νέου κύματος κυρίως.