Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΣΠΑΡ ΧΑΟΥΖΕΡ (1974) The Enigma of Kaspar Hauser

 

Η πλοκή: Ο Κάσπαρ Χάουζερ ζει αλυσοδεμένος σ’ ένα είδος στάβλου-φυλακής, χωρίς να μπορεί να δει ούτε να μιλήσει με κανέναν, αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Όταν μια μέρα, ένας άγνωστος τον σέρνει έξω, προσπαθεί να του μάθει στα γρήγορα πώς να μιλά, να περπατά, να στέκεται όρθιος και τον εγκαταλείπει στην πλατεία μιας πόλης. Και η συνέχεια της ταινίας μας δείχνει πως εξελίσσεται αυτός ο άνθρωπος.

Βέρνερ Χέρτζογκ. 'Η τον μισείς ή αν όχι τον λατρεύεις, έστω σου αρέσει πολύ. Ιδιόρρυθμος άνθρωπος και σκηνοθέτης με πολλά κουσούρια και εμμονές. Ωστόσο έχει βγάλει πολύ ωραίες ταινίες αν και αρκετά δύσκολες θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος ή έστω αλλόκοτες. 

Εγώ προσωπικά τον θεωρώ κορυφαίο σκηνοθέτη. ίσως το καρδιά απο γυαλί για μένα να είναι το κορυφαίο του φιλμ. Εδώ συναντάμε έναν ηθοποιό που έχει εμπιστευτεί ξανά, τον Μπρούνο Σ. Εξαιρετική ερμηνεία ως Κασπάρ Χάουζερ.

Η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη βασίζεται στη γνωστή ιστορία της ξαφνικής εμφάνισης του Κάσπαρ Χάουζερ, ενός αγοριού το οποίο κρατιόταν έγκλειστο σε ένα κελλάρι όλη του τη ζωή στη Νυρεμβέργη το 1828.

Το φιλμ συμμετείχε στο φεστιβάλ Καννών και απέσπασε το''Μέγα Βραβείο''. Επίσης πήρε βραβεία και στο φεστιβάλ κινηματογράφου το Γερμανικό καθώς ήταν υποψήφια για να μπεί στα ξενόγλωσσα όσκαρ αλλά δεν έγινε δεκτή.

Εντυπωσιακή ταινία, πολύ καλές ερμηνείες, ως θαυμαστής του Χέρτζογκ δεν θα πω πολλά αρνητικά η αλήθεια είναι αλλά θεωρώ ότι είναι μια ταινία που μπορεί να δεί ο καθένας και να του θέσει προβληματισμούς για την ιστορία αλλά και ερωτηματικά για το πως για παράδειγμα ζούσε τόσα χρόνια έγκλειστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου