Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ (1956) Street of Shame

 

Η υπόθεση με δυο λέξεις. Δίπλα στο τέμενος Σεντζόχι στο Τόκιο βρίσκεται η «ονειρούπολη», ένα μπορδέλο όπου πέντε κοπέλες πουλάν το κορμί τους. Καθώς το κράτος έχει απαγορεύσει την πορνεία, οι κοπέλες ζουν μια καθημερινή περιπέτεια. Όλες έχουν τα όνειρα τους, αλλά και κάποιον λόγο που βρίσκονται εκεί. Η Χανάε έχει άνεργο σύζυγο και μικρό παιδί, η χήρα Γιουμέκο έχει να μεγαλώσει τον γιο της, η γηραιά Γιόρι περιμένει κάποιον να την παντρευτεί, η Γιασούμι μαζεύει χρήματα επειδή χρωστάει, ενώ η Μίκι είναι η πιο ανέμελη, μέχρι που εμφανίζεται ο πατέρα της και της ζητά να επιστρέψει σπίτι. 

Ακόμα μια σπουδαία ταινία του Ιαπωνικού κινηματογράφου από τον μεγάλο σκηνοθέτη Κένζι Μιζογκούτσι. Μας μεταφέρει στον κόσμο της πορνείας χωρίς να γίνεται "αισχρός" αλλά με την κομψότητα που τον περιβάλει. Αν γυριζόταν μια τέτοια ταινία σήμερα νομίζω θα ήταν γεμάτη από ακατάλληλο κλπ, όμως ο στόχος του Ιαπωνα σκηνοθέτη ήταν να δείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κοπέλες που εργάζονται εκεί, το πως προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Άλλη είναι μάνα με παιδί ενήλικο, άλλη με μωρό και πατέρα μαζί, άλλη έχει διαλέξει έναν άλλο τρόπο ζωής από τον οικογενειακό.

Γενικώς ο Μιζογκούτσι εστιάζει στην κάθε εργαζόμενη ιερόδουλη με τον δικό του τρόπο προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες και να δείξει ότι και αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Μια ταινία που σίγουρα αν είστε φίλος του Ασιατικού κινηματογράφου θα πρέπει να δείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου