Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΣΚΑΡΙ (2021) Luzzu

 

Ο Τζέσμαρκ είναι ένας νεαρός ψαράς που προσπαθεί με την ξύλινη βάρκα του να κερδίσει τα προς το ζην για τη σύζυγό του και το νεογέννητο παιδί τους. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τις μεγάλες τράτες, την παράνομη αλιεία, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού. Αυτή είναι η υπόθεση με δυο λόγια.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Αμερικανομαλτέζο Άλεξ Καμιλέρι. Η πρώτη ταινία που βλέπω η οποία έχει γυριστεί στην Μάλτα, είναι στην γλώσσα αυτή και βλέποντας την ξέρεις ότι βλέπεις Μαλτέζικη ταινία.

Βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Sundance για τον ερασιτέχνη ηθοποιό και πραγματικό ψαρά Τζέσμαρκ Σκικλούνα. 

Μέχρι που φτάνει ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη τα χρήματα για να ζήσει; Ποιές είναι οι θυσίες που σκέφτεται να πραγματοποιήσει για να δώσει ένα καλύτερο αύριο στην οικογένειά του; 

Πως μπορεί να αποφασίσει για τηνβάρκα του και την ιστορία που έχει αυτή και να πάρει αποφάσεις που ίσως χρειστεί να την αφήσουν πίσω;

Η ταινία βασίζεται στις αληθινές ιστορίες των ψαράδων της Μάλτας.

Δεν μιλαμε για μια ταινία που όταν την δείς θα πείς ουαου τι είδα απόψε, σίγουρα όμως είναι μια ταινία η οποία σε αγγίζει, είναι καλοδουλεμένη αν και ερασιτεχνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Έχει καλές στιγμές, οι ηθοποιοί είναι αξιόλογοι με εξαίρεση φυσικά τον πρωταγωνιστή και ψαρά Τζέσμαρκ Σκικλούνα.

Ο πρωταγωνιστής αν και από όσα γνωρίζω ερασιτέχνης, δίνει μια αξιόλογη ερμηνεία ακόμα και με τη σιωπή του η οποία τον καθοδηγεί στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Για την ιστορία: η ταινία είναι η επίσημη συμμετοχή της Μάλτας στα Όσκαρ του 2022 (ως Ξενόγλωσση)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου