Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΛΙΜΠΕΡΤΙ ΒΑΛΑΝΣ (1962) The Man Who Shot Liberty Valance

 

Η υπόθεση σε 3 γραμμές. Ο γερουσιαστής Ράνσομ Στόνταρντ επιστρέφει στην γενέτειρα και εκεί θα αφηγηθεί σε έναν ντόπιο δημοσιογράφο την ιστορία του φίλου του, που πλέον έχει πεθάνει. Όταν είχε έρθει στην πόλη ήταν ένας απλός δικηγόρος. Η άμαξα που τον έφερνε ληστεύτηκε από τον αδίστακτο ληστή Λίμπερτι Βάλανς και το μόνο που του είχε απομείνει ήταν κάποια νομικά βιβλία.

 Ο τεράστιος Τζων Φορντ φτιάχνει ακόμα ένα μεγαλοπρεπές γουέστερν και φυσικά είναι εκπληκτική ταινία. Τα ονόματα που βρίσκονται σε αυτή την ταινία δε είναι ένα κι ένα όλα. Τζέημς Στιούαρτ, Τζων Γουέην, Βέρα Μάϊλς, Λι Μάρβιν, Λι Βαν Κλιφ. Ένα δυνατό καστ που δίνει λάμψη στο φιλμ.

Μας δείχνει το πως ο νόμος είχε επίδραση σε μικρά χωριά με τον Τζέημς Στιούαρτ να είναι εξαιρετικός στην ταινία στον ρόλο του νέου δικηγόρου και που εργάζεται στην μικρή αυτή πόλη.

Ο Τζον Γουέην, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις γουέστερν ταινίες κι εδώ είναι εξαιρετικός και λάμπει σε όλη την ταινία, δείγμα του πόσο ταλέντο είχε αυτός ο άνθρωπος σε αυτούς τους ρόλους.

Ο Λι Μάρβιν στον ρόλο του Λίμπερτι Βάλανς είναι τόσο πειστικός που το δείχνει σε κάθε σκηνή.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι έβλεπες ηθοποιούς που είχαν δεύτερους, τρίτους, ακόμα και τέταρτους ρόλους που λέει ο λόγος και όλοι ήταν σαν έδιναν ερμηνεία α' ανδρικού, δείγμα του πόσο πολύ καλή δουλειά έκανε ο πατέρας των γουέστερν Τζων Φορντ. Δε θέλω να αναλύσω το πως επιδρούσε ο νόμος στις μικρές πόλεις και το πως οι ληστές ήταν πάντα ελεύθεροι να σπέρνουν τον τρόμο. 

Υπάρχουν 10-20 γουέστερν που πρέπει να δούμε, αυτό είναι μέσα σε αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου