Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Η ΒΙΒΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ (1966) The Bible: In the Beginning...

 

Τα πρώτα 22 κεφάλαια της Βίβλου, από την ιστορία του Αδάμ και της Εύας, μέχρι τον Κάιν και τον Άβελ, τον Πύργο της Βαβέλ, τον Αβραάμ και την κιβωτό του Νώε. 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τον John Huston στον ρόλο του Νώε, τον George C. Scott ως Αβραάμ, την Ava Gardner ως Σάρα, ακόμα Richard Harris & Franco Nero ως Κάϊν και Άβελ και τον Peter O’Toole.  Η σκηνοθεσία είναι του Τζον Χιούστον όπου είναι και ο αφηγητής και Θεός, ο οποίος δεν δίσταζε να δηλώνει πάντα άθεος παρ'ότι γύρισε μια εξ΄ ολοκλήρου θρησκευτική ταινία. Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν πέντε έτη.


Μια επική ταινία η οποία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Πολύ καλή δουλειά σκηνοθετικά. Η φωτογραφία είναι εκπληκτική, πολλοί κομπάρσοι για τις σκηνές που χρειάστηκαν. Ο Τζωρτζ Σκοτ δε, ως Αβραάμ είναι εξαιρετικός και αποδυκνύει ότι ήταν πάντα ένας χαρισματικός ηθοποιός με πολύ ταλέντο. Η ταινία αμφισβητήθηκε αρκετά στα χρόνια που βγήκε στους κινηματογράφους.


Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ (1954) The Egypian

 

Στην αρχαία Αίγυπτο, έχουμε την 8η δυναστεία. Ο Σινούχ, ένα φτωχό ορφανό, μεγαλώνοντας γίνεται ένας λαμπρός θεραπευτής - γιατρός και μαζί με τον Ορεμχέμπ, τον φίλο του, μπαίνουν στην υπηρεσία του Φαραώ. Ωστόσο από τότε κι έπειτα όλα αλλάζουν και η ζωή του αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο και προς το χειρότερο συνάμα καθώς ίντριγκες και κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια.

 Μια ταινία που έχει τα φόντα για να γίνει μεγάλη αλλά δεν μπορεί, παρ'όλα αυτά ωραία σκηνικά, πολλοί κομπάρσοι, ωραίες σκηνές μάχης αλλά πολύ αδύναμο σενάριο, χωρίς ανατροπές, σε σημείο που υπήρχαν σκηνές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η ταινία διαδραματίζεται 13 αιώνες πριν την έλευση του Χριστού. Ο ρυθμός είναι πολύ αργός, με αποτέλεσμα κάπου να κουράζει, η  αγωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη με μικρές εξαιρέσεις σε δυο τρείς σκηνές. Οι ερμηνείς δεν είναι κακές. Ο Victor Mature ως γνωστόν είναι πού καλός στον ρόλο του αν και δεν χρειάζεται να κάνει περισσότερα απόσα χρειάζεται.


Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ (2021) Les Promesses

 

Απερχόμενη Δήμαρχος σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, έχει υποσχεθεί ν’ αφήσει ως παρακαταθήκη έργου την πλήρη ανακαίνιση γιγαντιαίου συγκροτήματος εργατικών κατοικιών. Η σκηνοθεσία είναι του Τομά Κρουιτόφ. Νέα ταινία από την κατά πολλούς καλύτερη Γαλλίδα ηθοποιό αυτή την στιγμή και σε ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει, αυτόν της δημάρχου ως Κλεμάνς στον οποίον βλέπουμε με πόση άνεση μπορεί να εναλλάσσεται και να υποδύεται διαφορετικούς ρόλους σε κάθε νέα ταινία της. 

Η υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πολιτική παρτίδα σκάκι. Θίγει ένα θέμα που αφορά ένα συγκρότημα πολυκατοικιών το οποίο χρειάζεται ανακαίνιση και μας δείχνει τις προσπάθειες που γίνονται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και τα παρασκήνια που κρύβονται.

Αν και στην αρχή ξεκινάει κάπως χαλαρά μέχρι να βάλει τον θεατή στην υπόθεση, όσο περνάει η ώρα ανεβαίνει το ενδιαφέρον και εξελίσσεται με πολύ καλύτερο ρυθμό. Ο Ρεντά Κατέμπ την συνοδεύει με μια πολύ καλή ερμηνεία και την ανεβάζει επίπεδο ακόμα πιο πολύ. Οι «Υποσχέσεις», έκαναν πρεμιέρα στο τμήμα «Ορίζοντες» του περσινού Φεστιβάλ Βενετίας και ήταν υποψήφιο για καλύτερξ σκηνοθεσία. 






Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (2000) Nightcap

 

Ένας διάσημος πιανίστας και η διευθύνουσα σύμβουλος μιας σοκολατοποιίας παντρεύονται, όμως είναι και για τους δύο ο δεύτερος γάμος. Ο πιανίστας έχει ήδη έναν έφηβο γιο, του οποίου η μητέρα είχε πεθάνει στη γέννα. Στη ζωή τους τότε θα εισβάλει μια νεαρή πιανίστρια που πιστεύει πως ίσως και να είναι εκείνη η πραγματική του κόρη. Τότε θα κάνει την εμφάνισή του ο μακιαβελικός χαρακτήρας της νέας συζύγου.  

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Λουί Ντελούκ το 2000. Ακόμα η Ιζαμπέλλ Ιπέρ πήρε βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ.

Ακόμα μια ταινία στην οποία ο Κλοντ Σαμπρόλ εκπλήσσει ευχάριστα τον θεατή με εμφανώς Χιτσκοκικές επιρροές. Συνεπής για ακόμη μια φορά μας προσφέρει μια σφιχτή και δεμένη ταινία η οποία κρατάει τον θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό κολλημένο στην οθόνη. Και εδώ έχουμε ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου. Εμπιστεύεται πάλι την ίσως μεγαλύτερη σύγχρονη γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ η οποία τον βγάζει ασπροπρόσωπο και καταφέρνει να μας χαρίσει ακόμα μια εξαιρετική ερμηνεία. Η σκηνοθεσία είναι πάρα πολύ καλή, το σπίτι στο οποίο εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι πολύ καλό και οι κάμερες εξειρετικά τοποθετημένες. 

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Αμερικανίδας Charlotte Armstrong, που εκδόθηκε το 1948. Επίσης έχουμε και την νεαρή και πολλά υποσχόμενη Anna Mouglalis αλλά και τις πένθιμες μουσικές του τεράστιου πιανίστα Franz Liszt με το Funérailles σε πρώτο πλάνο αλλά και των Chopin, Schubert, Mahler, Debussy και Σκριάμπιν. Μια ταινία που σίγουρα θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον. Διαθέσιμη αυτή την περίοδο στην πλατφόρμα CINOBO.