Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ (2021) Hive

 

Υπόθεση:Ο άντρας της Φαρί αγνοείται από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στο Κόσοβο και για να εξασφαλίσει την οικογένειά της ξεκινά μια μικρή αγροτική επιχείρηση. Στην κλειστή όμως κοινωνία της, η προσπάθειά της αντιμετωπίζεται με έντονη εχθρότητα από τους υπόλοιπος κατοίκους του χωριού.

Η πρωτοεμφανιζόμενη Blerta Basholli μας έρχεται φορτωμένη με τρία βραβεία από το φεστιβάλ του Sundance. Είναι η πρώτη ταινία που κέρδισε στο τμήμα Contemporary World Cinema το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Κοινού.

Ένα κοινωνικό δράμα το οποίο μας περιγράφει την βαλκανική πραγματικότητα την περίοδο εκείνη με μια πιο ψυχρή ματιά και είναι εμφανή τα σημάδια του πολέμου στις ζωές και στα χωριά των ανθρώπων αυτών.


Η Φάρι όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες είναι μια γυναίκα η οποία προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της, να μεγαλώσει τα παιδιά της αλλά και να συνυπάρχει με τον πατέρα του άντρα της ο οποίος αγνοείται.

Η Ίλκα Γκάσι δίνει μια άψογη ερμηνεία και θα ήθελα πολύ να την ξαναδώ και σε άλλες ταινίες στο μέλλον.

Θέματα όπως τα κουτσομπολιά στα χωριά, η αξιοπρέπεια, η πατριαρχία και οι αρχές της οικογένειας είναι τα πιο βασικά που θίγονται σε αυτό το δράμα που μας έρχεται από την Αλβανία - Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου