Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η ΜΙΚΡΗ ΝΤΟΡΡΙΤ (2008) Little Dorrit

Στο Λονδίνο του 1820 στις φυλακές που είναι για ανθρώπους οι οποίοι χρωστάνε, οι οποίοι έχουν χρεοκωπήσει, η μικρή Ντορρίτ ζεί και φροντίζει τον πατέρα της ο οποίος έχει καταδικαστεί για οφειλές. Παράλληλα εργάζεται για να μπορέσει να ζήσει την ίδια και την οικογένειά της.

Αυτή είναι μια μεταφορά του βιβλίου του Τσαρλς Ντίκενς και η παραγωγή είναι του BBC. Ποιού άλλου θα ήταν άλλωστε, αφού το BBC είναι εγγύηση σε αυτές τις σειρές για το αποτέλεσμα.

Η σειρά χωρίζεται σε 8 επεισόδια της μίας ώρας περίπου. Η σκηνοθεσία είναι του Άντριου Ντέϊβις και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Κλερ Φόϊ στον ρόλο της Ντορρίτ η οποία είναι εξαιρετική. Κομμένος και ραμμένος γι΄'αυτήν θα έλεγα. Ο Μάθιου ΜακΦάντεν στον ρόλο του Άρθουρ Κλέναμ, γιού της μεγάλης οικογένειας Κλέναμ. Πάρα πολύ καλός και αυτός όπως επίσης πολύ καλός και ο πατέρας της Ντορρίτ Ουϊλιαμ του οποίου τον ρόλο έχει αναλάβει ο Τομ Κόρτνεϋ. Η σκηνοθεσία είναι πάρα πολύ καλή, είναι καλογυρισμένη χωρίς να κουράζει και εισάγει τον θεατή στην Βικτωριανή Αγγλία.

Ακόμα μια φορά ο Ντίκενς ασχολείται πάλι με το σύστημα της Αγγλίας, αυτή τη φορά όχι με το νομικό όπως στον ζοφερό οίκο αλλά με το οικονομικό αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

Αν δεν είστε λάτρης της Βικτωριανής Αγγλίας είναι μια πολύ καλή
επιλογή αυτή η σειρά.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΣΠΑΡ ΧΑΟΥΖΕΡ (1974) The Enigma of Kaspar Hauser

 

Η πλοκή: Ο Κάσπαρ Χάουζερ ζει αλυσοδεμένος σ’ ένα είδος στάβλου-φυλακής, χωρίς να μπορεί να δει ούτε να μιλήσει με κανέναν, αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Όταν μια μέρα, ένας άγνωστος τον σέρνει έξω, προσπαθεί να του μάθει στα γρήγορα πώς να μιλά, να περπατά, να στέκεται όρθιος και τον εγκαταλείπει στην πλατεία μιας πόλης. Και η συνέχεια της ταινίας μας δείχνει πως εξελίσσεται αυτός ο άνθρωπος.

Βέρνερ Χέρτζογκ. 'Η τον μισείς ή αν όχι τον λατρεύεις, έστω σου αρέσει πολύ. Ιδιόρρυθμος άνθρωπος και σκηνοθέτης με πολλά κουσούρια και εμμονές. Ωστόσο έχει βγάλει πολύ ωραίες ταινίες αν και αρκετά δύσκολες θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος ή έστω αλλόκοτες. 

Εγώ προσωπικά τον θεωρώ κορυφαίο σκηνοθέτη. ίσως το καρδιά απο γυαλί για μένα να είναι το κορυφαίο του φιλμ. Εδώ συναντάμε έναν ηθοποιό που έχει εμπιστευτεί ξανά, τον Μπρούνο Σ. Εξαιρετική ερμηνεία ως Κασπάρ Χάουζερ.

Η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη βασίζεται στη γνωστή ιστορία της ξαφνικής εμφάνισης του Κάσπαρ Χάουζερ, ενός αγοριού το οποίο κρατιόταν έγκλειστο σε ένα κελλάρι όλη του τη ζωή στη Νυρεμβέργη το 1828.

Το φιλμ συμμετείχε στο φεστιβάλ Καννών και απέσπασε το''Μέγα Βραβείο''. Επίσης πήρε βραβεία και στο φεστιβάλ κινηματογράφου το Γερμανικό καθώς ήταν υποψήφια για να μπεί στα ξενόγλωσσα όσκαρ αλλά δεν έγινε δεκτή.

Εντυπωσιακή ταινία, πολύ καλές ερμηνείες, ως θαυμαστής του Χέρτζογκ δεν θα πω πολλά αρνητικά η αλήθεια είναι αλλά θεωρώ ότι είναι μια ταινία που μπορεί να δεί ο καθένας και να του θέσει προβληματισμούς για την ιστορία αλλά και ερωτηματικά για το πως για παράδειγμα ζούσε τόσα χρόνια έγκλειστος.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Scoop (2006)

 

 
 Όταν η Σόντρα, Αμερικανίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, πηγαίνει στο σόου του ταχυδακτυλουργού Γουότερμαν, της εμφανίζεται το φάντασμα ενός διάσημου δημοσιογράφου αποκαλύπτοντας ότι ο συμπαθής αριστοκράτης Πίτερ Λάιμαν είναι στην πραγματικότητα ένας κατά συρροή δολοφόνος. Αμέσως εκείνη, μαζί με τον Γουότερμαν, αναλαμβάνει να βγάλει δημοσιγραφικό λαβράκι.
 
Γούντι Άλλεν. 

Αν είσαι φαν του Γούντι Άλλεν θα την απολάυσεις την ταινία, έτσι απλά. Γουντιαλλενικό χιούμορ όπως το αποκαλώ, για ακόμη μια φορά φτιάχνει μια στιβαρή ταινία η οποία κυλάει νεράκι και περνάς 1 1/2 ώρα όπως επιθυμει οίδιος ο σκηνοθέτης. 

Ο Γούντι Άλλεν έχει μια απίστευτη ικανότητα να μετατρέπει τους πρωταγωνιστές του σε ρόλο Γούντι άλλεν. Τι εννοώ, έχεις την εντύπωση ότι βλέποντας την Σκαρλετ Γιόχανσον είναι σαν να βλέπεις τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Η σΣκάρλετ Γιόχανσον ξεδιπλώνει το ταλέντο της με τέτοια άνεση και ενσαρκώνει την "ντροπαλή" δημοσιογράφο που προσπαθεί να πιάσει λαβράκι ύστερα από πληροφορίες ενός πρώην δημοσιογράφου φαντάσματος. 

Ο Χιου Τζάκμαν δε εξίσου πολύ καλός και αυτός στον ρόλο του ίσως κατά συρροή δολοφόνου.

Αυτή είναι και η δεύτερη αγγλική ταινία του Σκηνοθέτη. Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στο Λονδίνο και δεν παίχτηκε ποτέ στις αγγλικές αίθουσες.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (2016) Manchester By The Sea

 

Η υπόθεση: Ο μοναχικός Λι συγκλονίζεται από τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου του αδερφού κι έρχεται σε δύσκολη θέση όταν μαθαίνει την επιθυμία του τελευταίου να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του.

Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι όσκαρ μεταξύ των οποίων και Α' ανδρικού ρόλου για τον εξαιρετικό Κέϊσι Άφλεκ αλλά και το όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Μπορεί να μην πήρε τα όσκαρ που του αναλογούσαν αλλά σε διάφορα άλλα φεστιβάλ πηρε το βραβείο όπως το δικαιούταν.

Προσωπική μου άποψη, η ταινία αυτή ήταν για όσκαρ, όπως και η ερμηνεία του Κέϊσι Άφλεκ, μικρότερου αδερφού του Μπεν Άφλεκ επίσης ήταν οσκαρική.

Ο Λι ο οποίος είναι ένας επιστάτης- θυρωρός επιστρέφει στην γενέτειρά του με αφορμή ένα θλιβερό γεγονός και του ζητείται εκ διαθήκης να αναλάβει την κηδεμονία του γιού του χαμένου του αδερφού. Κατά τη διάρκεια της ταινίας θα δούμε τη σχέση μεταξύ του παιδιού και του Λι αλλά και ακόμα πιο περιφερειακά αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, τις σχέσεις γύρω από αυτούς τους δύο.

Οι συγκρούσεις του Λι με την παλιά του πόλη είναι αναπόφευκτες.

Ένα άλλο εκπληκτικό γεγονός για την ταινία αυτή είναι ότι ακόμα και οι χαρακτήρες που εμφανίζονται λιγότερο ή ακόμα και ως guest είναι καλογραμμένοι και δίνουν με την παρουσία τους ώθηση στην ταινία ακόμα περισσότερη.

Δραματική, μελαγχολική, υπέροχα τοπία, αργό τέμπο, όλα αυτά συνθέτουν κατά την γνώμη μου όπως προανέφερα μια οσκαρική ταινία.