Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΑΣΜΟΥ (2022) Boiling Point

 

Ένα εξαιρετικό μονοπλάνο γυρισμένο εξ ολοκλήρου σε ένα εστιατόριο από τον Φίλιπ Μπαραντίνι. Μια ταινία η οποία είχε επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι το 2021 και πήρε βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στα Βρετανικά βραβεία ανεξάρτητου κινηματογράφου το 2021.

Η ταινία αυτή είναι καλύτερη κι από ένα ριάλιτι μαγειρικής, οι σφυγμοί και η ένταση της κουζίνας αποτυπώνονται με μαεστρία από τον Μπαραντίνι στην οθόνη και καθηλώνει τον θεατή. 

Ο Στίβεν Γκρέϊαμ, τον οποίο είχα δεί για πρώτη φορά στο Boardwalk Empire, την εκπληκτική αυτή γκαγκστερική σειρά, όπου μου είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις ως Αλ Καπόνε δίνει μια απίστευτη ερμηνεία η οποία του χάρισε και το βραβείο BAFTA.

Η κάμερα περιφέρεται σε όλο τον χώρο του εστιατορίου κατά την διάρκεια της βραδινής βάρδιας και μας δείχνει πως γίνεται η προετοιμασία πίσω από τα τραπέζια για τους σερβιτόρους, τους σεφ αλλά και τους υπεύθυνους του μαγαζιού για το άνοιγμα και βλέπουμε τις συμπεριφορές και τις σχέσεις των ανθρώπων αυτών μέσα σε έναν χώρο εργασίας.

Βλέπουμε ότι οι ευθύνες αλλάζουν πρόσωπο συνεχώς και ο κάθε εργαζόμενος παίρνει την ευθύνη μόνο για το πόστο του. Εδώ βλέπουμε πως μοιράζονται οι ρόλοι σε ένα εστιατόριο. 

Η εξέλιξη της δράσης σε πραγματικό χρόνο είναι λογικό να προκαλεί ταχυπαλμίες στο θεατή και αυτό φυσικά οφείλεται και στις πολύ καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών και όχι μόνο του Γκρέϊαμ ο οποίος το παίρνουμε ως δεδομένο ότι είναι εξαιρετικός.

Σε αυτό τ εξαιρετικό θρίλερ δωματίου ο Μπαραντίνι ο οποίος υπηρξε και ο ίδιος σεφ για περίπου 12 χρόνια αποτυπώνει έξοχα την ζωή σε ένα εστιατόριο και στις κουζίνες του πίσω από τους πελάτες. 

Σίγουρα είναι μια ταινία που οποιοσδήποτε είναι φίλος του καλού κινηματογράφου θα πρέπει να την δεί και μετράει και το γεγονός ότι είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένη σε ένα και μόνο πλάνο, αν μη τι άλλο, πράγμα καθόλου μα καθόλου εύκολο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου