Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Drive my Car (2021)

 

Η υπόθεση με λίγα λόγια. Ο Γιουσούκε Καφούκου, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ότο, μια σεναριογράφο. Η Ότο πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της ένα μυστικό. Δύο χρόνια αργότερα ο Καφούκου, αδυνατώντας να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του, δέχεται μια πρόταση να σκηνοθετήσει μια παράσταση σ' ένα φεστιβάλ και με το αυτοκίνητο του φτάνει στη Χιροσίμα. Εκεί γνωρίζει τη Μισάκι, μια απρόσιτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα σοφέρ. 

Ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσι σκηνοθετεί την ίσως μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς 2021, η οποία ταινία βασίζεται στο διήγημα του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι. Ταινία η οποία συμμετείχε σε πολλά διάσημα φεστιβάλ μεταξύ των οποίων το φεστιβάλ Καννών όπου διαγωνίστηκε για τον χρυσό φοίνικα. Η ένωση κριτικών της Νέας Υόρκης τους τίμησε με το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας. Επίσης πήρε το βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας. 

Να πούμε ότι η Ιαπωνία για πρώτη φορά κερδίζει το βραβείο σεναρίου στις Κάννες. 

Η ταινία είναι αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, περί τις 3 ώρες. όταν πρωτοξεκίνησε, στο πρώτο μιασάωρο, η αλήθεια είναι ότι δυσανασχέτησα μέχρι να εγκλιματιστώ και να καταλάβω πως το πάει ο σκηνοθέτης και πως θέλει να ξετυλίξει την ταινία. 

Από τη στιγμή όμως που μπήκαν οι τίτλοι αρχής η ιστορία μπήκε σε μια κανονική ροή και ανέβαζε λεπτό με λεπτό στροφές.

Μιλάμε για το πένθος, για την αποδοχή, για το πως αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις που νομίζαμε πως είχαν διαφορετική "ιστορία".

Η ταινία μαγνητίζει τον θεατή και αν σας αρέσει το θέατρο, για την ακρίβεια το ποιοτικό θέατρο, θα σας αρέσει και η ταινία καθώς εδώ θα δούμε τις πρόβες και την ετοιμασία του σπουδαίου θεατρικού έργου "Θείος Βάνιας".

Η σκηνοθεσία μου άρεσε, τα πλανα ήταν αργά, κάποιες φορές ίσως να κουρασε λίγο και να μπορουσαν να είχαν κοπεί από την μεγάλη διάρκεια αυτή κάποια, λεπτά. 

Αν μη τι άλλο μια ταινία που αφορά ανθρώπους που αγαπάνε τον κινηματογράφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου