Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΑΜΑΤΕΟΥΡ (1994) Amateur

 

Μια πρώην καλόγρια και νυν συγγραφέας πορνογραφικών διηγημάτων, προσπαθεί να βοηθήσει έναν άγνωστο που πάσχει από αμνησία. Αγνοεί, φυσικά, ότι πρόκειται για αδίστακτο εγκληματία, που είχε σχέσεις με μια ανήλικη πορνοστάρ.

Δεν υπάρχουν πολλά για να γράψουμε για αυτή την ταινία. Ανεξάρτητο σινεμά, πολύ καλή προσπάθεια από τον Χαλ Χάρτλεϋ.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις της στις ταινίες και χτίζει το όνομα που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα.

Είναι μια καλή ταινία, που αξίζει να την δείτε, έχει μυρωδιά από 90s και αυτό φαίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος πρωτίστως από την ηθοποία των πρωταγωνιστών. 

Δεν ακολουθεί τους κανόνες θα έλεγα αλλά έχει ένα δικό τουστυλ το φιλμ.




Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ (2021) The Lost Daughter

 

Η υπόθεση με δυό λέξεις. Μια χωρισμένη Αγγλίδα καθηγήτρια έρχεται στις Σπέτσες για ολιγοήμερες διακοπές. Σύντομα, όμως, μικρές συμπτώσεις ξυπνούν σκοτεινές μνήμες από το παρελθόν της ως νεαρής μητέρας. 

«Η χαμένη κόρη» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Έλενα Φεράντε, που σκηνοθέτησε η Μάγκι Τζίλενχαλ και έχει ως φόντο τις Σπέτσες και με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ Ολίβια Κόλμαν.

Δε ξέρω τι να γράψω για την ταινία. Την θεωρώ φλύαρη. Η Ολίβια Κόλμαν κρατάει την ταινία μόνη της. Νομίζω πως αν δεν υπήρχε αυτή δε θα είχε καλύτερη τύχη. Η ερμηνεία της ήταν όντως πολύ καλή. Ξέρω ότι οι περισσότεροι έχουν δώσει καλές κριτικές για αυτή την ταινία. Δεν λέω ότι ήταν κακή, απεναντίας, ήταν δουλεμένη καλά αλλά κάπου έχασα το ενδιαφέρον μου. Κάπου ένιωσα ότι δεν ήξερα που ήθελε να καταλήξει.

Νομίζω θα στεναχωρήσω πολύ κόσμο, κι εγώ όμως είχα προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Μου άρεσε το ότι είχε μια ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 80. Μου άρεσε σκηνοθετικά, οι Σπέτσες όπου και γυρίστηκε ήταν πολύ όμορφες, διάλεξε ωραία σημεία για να κινηματογραφήσει. 

Γενικά ήταν μια καλή ταινία που όμως την περίμενα πολύ πολύ καλύτερη από αυτά που είχα ακούσει.

Η ταινία έφτασε ως τα όσκαρ, η Κόλμαν ήταν υποψήφια για το όσκαρ α' γυναικείου και η Τζέσι Μπάκλεϊ για το β' γυναικείου.

Ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε και ένα μπράβο στο Νετφλιξ που καταφέρνει να γυρίσει και ένα έργο αρκετά προσεγμένο.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ (2021) Lost Illusions

Η υπόθεση με δυό λέξεις. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένας νεαρός ποιητής από την επαρχία φτάνει στο Παρίσι, αποφασισμένος να κατακτήσει λογοτεχνικά την Πόλη του Φωτός.  

Μια ταινία η οποία είναι βασισμένη στο αριστούργημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ από το 1840. Ο Ξαβιέ Ζιανολί μεταφέρει εξαιρετικά το μυθιστόρημα του Μπαλζάκ με μια τολμηρότητα αλλά και ανατριχίλα.

Οι διακρίσεις τη ταινίας αρκετές. Βραβείο καλύτερης ταινίας, δεύτερου αντρικού ρόλου για τον Vincent Lacoste, υποσχόμενου ηθοποιού για τον Benjamin Voisin, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών στα Cesar. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο για τον Xavier Dolan, δεύτερο γυναικείο ρόλο για τις Jeanne Balibar και Cecile de France, υποσχόμενη ηθοποιό την Salome Dewaels, επίσης, μοντάζ, ήχο και ειδικά εφέ. Ακόμα είχε συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας.

Εδώ έχουμε ένα δράμα εποχής το οποίο έγραψε ο Μπαλζάκ στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Τα ζητήματα που θίγονται είναι ξυρίως κοινωνικοπολιτικά. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που ξεκινάει από το μηδέν. Μπορεί να διαχειριστεί τη δόξα και το χρήμα και τη φήμη; Όλα γίνονται για το χρήμα;

Τα σκηνικά, τα κουστούμια και η φωτογραφία είναι εξαιρετικά και δίνουν αέρα μεγάλης ευρωπαϊκής παραγωγής καθώς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες χολλυγουντιανές ταινίες του είδους.

Τελικά ο έντυπος τύπος έχει περισσότερη επιρροή απ'όσο νομίζουμε. Ποιοί κρύβονται πισω από τις κριτικές; Ποιοί είναι αυτόι οι οποίοι καθορίζουν την τύχη ενός θεατρικού έργου; Όλα γίνονται και στις μέρες μας αλλά με διαφορετικό τρόπο πιά.

Εδώ οι τάξεις συγκρούονται με σκοπό να κερδίσουν φήμη και κύρος. Τελικά αξίζει να ρίξει το επίπεδό του ένας άνθρωπος για να αποκτήσει κύρος, φήμη, δόξα , πλούτη; 

Μια ταινία η οποία πιστεύω ότι θα αρέσει. Εμένα μου άρεσε πολύ. 

 


Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ (2021) Black box

 

Η υπόθεση με λίγα λόγια. Ο Ματιέ Βασέρ είναι ένας ταλαντούχος ειδικός της γαλλικής Υπηρεσίας Αεροπορικών Ατυχημάτων. Αναλαμβάνει υπεύθυνος της έρευνας ενός πολύνεκρου περιστατικού, τα αίτια του οποίου φαίνεται να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

Εδώ έχουμε ένα techno - θρίλερ ντυμένο σε χολλυγουντιανό mood. Μια ταινία η οποία έχει πάρει πολλα κλισέ από τις αμερικάνικες περιπέτειες - θρίλερ και τα έχει ενσωματώσει με μια πιο ευρωπαϊκή ματιά θα λέγαμε αλλά όχι με αμερικάνικη νοοτροπία.

Το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό, απεναντίας είναι ένα καλοστημένο Γαλλικό περιπετειώδες θρίλερ το οποίο μέχρι και το τελευταίο λεπτό κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση παρ'ότι λίγο πολύ έχουμε υποψιαστεί πως θα τελειώσει και θα μπορούσαμε να πούμε ΄'οτι ακόμα και οι Αμερικάνοι θα το ζήλευαν.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από την ανάλυση μαύρων κουτιών. Η σκηνοθεσία του Γιαν Γκοζλάν είναι εξαιρετική από την αρχή μέχρι το τέλος. Πολύ ωραίες οι λήψεις με την κάμερα στο αεροπλάνο ενόσω σκέφτεται τα πραγματικά περιστατικά της συντριβής.

Ο ρυθμός κυλάει αργά, η σκηνοθεσία είναι ατμοσφαιρική, ίσως κάπου να έπρεπε να τρέξει λίγο περισσότερο αλλά αυτό δεν χάλασε καθόλου την ταινία.

Εκεί που χάνει σε κάτι, κερδίζει κάπου αλλού. Και αυτό την κάνει ένα καλοστημένο περιπετειώδες θρίλερ.

 

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

The Novelist's Film (2022)

 

Η υπόθεση: Μια διάσημη συγγραφέας συναντά δυο παλιούς γνώριμους. Μια ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου που μένει σε μια μικρή πόλη και έναν διάσημο σκηνοθέτη που θα αναλάμβανε την μεταφορά βιβλίου της στο σινεμά.

ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Hong Sang-soo επιστρέφει με την τελευταία του ταινία, σε γνώριμα μονοπάτια, "Ρομερικά" οπως τα χαρακτηρίζω χάρη στον μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Έρικ Ρομέρ για όσους δε γνωρίζουν.

ο Νοτιοκορεάτης Hong Sang-soo έφυγε με το βραβείο Αργυρή Άρκτος - Μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ του Βερολίνου, όντας από τους αγαπημένους του φεστιβάλ αυτού.

Αυτή τη φορά κινείται σε ασπρόμαυρο φόντο το φιλμ του, το 27ο κατά σειρά. Ως γνωστόν οι ταινίες του δεν έχουν εντάσεις. Είναι ταινίες διαλόγου όπως τις αποκαλώ, στηρίζονται αποκλειστικά στον διάλογο. Άρα αν κάποιος περιμένει περισσότερα θα απογοητευτεί.

Σκηνοθέτες, συγγραφείς, ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ποιητές, εν ολίγοις άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων συναντιούνται και ανταλλάσουν απόψεις για ταινίες, για τα έργα τους, για τη σκηνοθεσία αλλά και για καθημερινά απλά πράγματα.

Η σκηνοθεσία πολύ καλή, εστιάζει στους πρωταγωνιστές της ταινίας του. Θεωρώ ότι είναι από τις ταινίες που απευθύνονται σε ένα κοινό που έχει συναντήσει τον Έρικ Ρομέρ στο παρελθόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα δυσκολευτεί.

Η συγγραφέας ανακαλύπτει μια άλλη πτυχή του εαυτού της,αυτή της σκηνοθέτριας και προσπαθεί να κάνει την πρώτη μικρού μήκους ταινία.

Η μούσα του, Kim Min-hee για ακόμη μια φορά βρίσκεται εδώ.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Drive my Car (2021)

 

Η υπόθεση με λίγα λόγια. Ο Γιουσούκε Καφούκου, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ότο, μια σεναριογράφο. Η Ότο πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της ένα μυστικό. Δύο χρόνια αργότερα ο Καφούκου, αδυνατώντας να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του, δέχεται μια πρόταση να σκηνοθετήσει μια παράσταση σ' ένα φεστιβάλ και με το αυτοκίνητο του φτάνει στη Χιροσίμα. Εκεί γνωρίζει τη Μισάκι, μια απρόσιτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα σοφέρ. 

Ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσι σκηνοθετεί την ίσως μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς 2021, η οποία ταινία βασίζεται στο διήγημα του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι. Ταινία η οποία συμμετείχε σε πολλά διάσημα φεστιβάλ μεταξύ των οποίων το φεστιβάλ Καννών όπου διαγωνίστηκε για τον χρυσό φοίνικα. Η ένωση κριτικών της Νέας Υόρκης τους τίμησε με το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας. Επίσης πήρε το βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας. 

Να πούμε ότι η Ιαπωνία για πρώτη φορά κερδίζει το βραβείο σεναρίου στις Κάννες. 

Η ταινία είναι αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, περί τις 3 ώρες. όταν πρωτοξεκίνησε, στο πρώτο μιασάωρο, η αλήθεια είναι ότι δυσανασχέτησα μέχρι να εγκλιματιστώ και να καταλάβω πως το πάει ο σκηνοθέτης και πως θέλει να ξετυλίξει την ταινία. 

Από τη στιγμή όμως που μπήκαν οι τίτλοι αρχής η ιστορία μπήκε σε μια κανονική ροή και ανέβαζε λεπτό με λεπτό στροφές.

Μιλάμε για το πένθος, για την αποδοχή, για το πως αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις που νομίζαμε πως είχαν διαφορετική "ιστορία".

Η ταινία μαγνητίζει τον θεατή και αν σας αρέσει το θέατρο, για την ακρίβεια το ποιοτικό θέατρο, θα σας αρέσει και η ταινία καθώς εδώ θα δούμε τις πρόβες και την ετοιμασία του σπουδαίου θεατρικού έργου "Θείος Βάνιας".

Η σκηνοθεσία μου άρεσε, τα πλανα ήταν αργά, κάποιες φορές ίσως να κουρασε λίγο και να μπορουσαν να είχαν κοπεί από την μεγάλη διάρκεια αυτή κάποια, λεπτά. 

Αν μη τι άλλο μια ταινία που αφορά ανθρώπους που αγαπάνε τον κινηματογράφο. 

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (2020) The Woman Who Ran

 

Ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι, η Γκαμ-χι επισκέπτεται τρεις φίλες της που ζουν στα περίχωρα της Σεούλ.

Ο Νοτιοκορεάτης Χονγκ Σανγκ Σου θυμίζει κάτι από Έρικ Ρομέρ σε αυτή την ταινία η οποία και απέσπασε την Αργυρή άρκτο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Επίσης ειδική μνεία στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

Θα την χαρακτηρίζαμε δραμεντί. Το φιλμ βασίζεται κυρίως στις συζητήσεις και στους διαλόγους που κάνουν μεταξύ τους οι χαρακτήρες. Δεν έχουμε έντονες συγκινήσεις, δεν υπάρχουν εντάσεις.

Η καθημερινότητά τους, τα ψυχολογικά τους, τα συναισθήματα που έχουν, βγαίνουν στις συζητήσεις μεταξύ των χαρακτήρων απολαμβάνοντας το φαγητό τους και τον καφέ τους.

Θα λατρέψετε τη σκηνή με την γάτα, πραγματικά φοβερή σκηνή. Μια από τις καλύτερες σκηνές με γάτα που έχει γυριστεί.

Ταινία δωματίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μιας και όλες οι σκηνές σχεδόν είναι γυρισμένες εντός των τεσσάρων τοιχών. όλη η  ταινία βασίζεται στα ακίνητα πλάνα. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι στις περισσότερες σκηνές εκεί που είχε ένα πλάνο από απόσταση ξαφνικά ζούμαρε απότομα κάνοντας κοντινό πλάνο δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους χαρακτήρες και σε αυτά που κουβεντιάζανε.

Είναι μια ταινία η οποία βασίζεται όπως προανέφερα στον διάλογο, εντάσεις δεν υπάρχουν, ούτε έντονες συγκινήσεις οπότε αν δεν αναζητάτε κάτι τετοιο θα έλεγα να μην το δείτε.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (2016) L'avenir/Things to Come

 

Καθηγήτρια φιλοσοφίας και παντρεμένη με δύο παιδιά, η παθιασμένη με τη δουλειά και τους γύρω της Ναταλί πρέπει να βρει χρόνο να φροντίσει και την κτητική μητέρα της. Όταν ο άντρας της της ανακοινώνει πως έχει ερωμένη, εκείνη πρέπει να επανεκτιμήσει τη ζωή της από την αρχή.

Ιζαμπέλ Ιπέρ. Δεν υπάρχουν πολλά για αυτή την σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιό που μπορεί να πεί κανείς. Νομίζω η καλύτερη Γαλλίδα ηθοποιός αυτή τη στιγμή και από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Μια ταινία η οποία θα έλεγα ότι "μυρίζει" ή "έχει κάτι" από Έρικ Ρομέρ. Το φιλμ είναι γυρισμένο κατά κύριο λόγο σε φωτεινά πλάνα, μέσα στον ήλιο και οι τοίχοι είναι άσπροι, όλοι, ειδικά στο σπίτι της με την τεράστια βιβλιοθήκη της, δείγμα του ότι η σκηνοθέτης Mia Hansen-Love επιθυμεί την φωτεινότητα και την λάμψη. 

Η ικανότητα της Ιπέρ να εναλλάσσεται στους ρόλους της είναι μοναδική και το καταφέρνει επάξια και σε αυτή την ταινία. Η κάμερα ακολουθεί την Γαλλίδα ηθοποιό καθ'όλη τη διάρκεια. 

όσοι αγαπούν τα βιβλία νομίζω θα αγαπήσουν αυτό το φιλμ. Τα γηρατειά, ο φόβος της μοναξιάς, οι φιλοσοφικές αναζητήσεις είναι θέματα που απασχολούν τον σκηνοθέτη παρ'ότι στην αρχή της ταινίας έδειξε να κλίνει προς τα προβλήματα της νεολαίας.

Είναι μια ταινία η οποία μπήκε κατευθείαν στις αγαπημένες μου και σίγουρα μια ταινία που θα ξαναδώ και τρίτη φορά.

Η βιβλιοθήκη η οποία είναι τεράστια στο σπίτι της είναι αξιοζήλευτη δείγμα του ότι δείχνει ότι και αυτή αλλά και ο άντρας της είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φιλοσοφικό πνεύμα. 

Η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ με υποψηφιότητες και νίκες τόσο σκηνοθεσίας όσο και γυναικείου ρόλου αλλά και καλύτερης ταινίας. Αργυρή Αρκτος Σκηνοθεσίας στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ (2021) Parallel Mothers

 

Η Γιάνις είναι φωτογράφος η οποία μεγαλώνει μόνη τη μικρή κόρη της. Μια σειρά ενδείξεων τη γεμίζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι η αληθινή της μητέρα και αποφασίζει να κάνει τεστ DNA.

Μητρότητα. Τα πάντα γύρω από την μητρότητα θα μπορούσε να ήταν η ταινία αυτή. Ο Πέντρο Αλδομοβάρ, 72 χρονων συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Η ταινία αυτή κοντραρίστηκε με το τέλειο αφεντικό με τον Χαβιέ Μπαρδέμ.

Η Πενέλοπε Κρούζ ήταν πάρα πολύ καλή και αυτό φαίνεται και από το βραβείο που κέρδισε στο φεστιβάλ Βενετίας με το βραβείο ερμηνείας.

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες ταινίες του ο Αλμοδοβάρ έχει πρωταγωνίστρια γυναίκα, έτσι κι εδώ δεν ξεφεύγει από αυτή την λογική.

Δεν έχω να πω πάρα πολλά για αυτή την ταινία παρά μόνο το ότι είναι ένα φιλμ που θίγει τη μητρότητα και την έννοια με αρκετά "πολιτικό'' λόγο, θα μπορούσαμε να πούμε πιο ελεύθερα. 

Η Πενέλοπε Κρούζ είναι μια ηθοποιός που μου αρέσει πάρα πολύ και την εκτιμώ πολύ, ακόμα κι εδώ δείχνει ότι είναι μια ηθοποιός που πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχει τη δυνατότητα να κρατάει μια ταινία πανεύκολα.

Βέβαια χωρίς να θέλω να κάνω κάποιο σπόϊλερ θα πρέπει να πω ότι ξεφεύγει λίγο από ένα σημείο κι έπειτα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλοιώνεται. Απλώς θα έλεγα μας εκπλήσσει.

Παραπάνω ανέφερα ότι αντιμετώπισε τον Χαβιέ Μπαρδέμ. Θεωρώ ότι αδίκως δεν βρέθηκε στην θέση του για την καλύτερη ταινία για τα όσκαρ. Ήταν καλύτερη ταινία κατά τη γνώμη μου.

Θα πρέπει να πούμε ότι και η Milena Smit ήταν εξίσου καλή.


Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ, Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ (2020) My Donkey, my lover and I

 

Η ερωτευμένη και απελπισμένη Αντουανέτ αναζητά τον εραστή της στις διακοπές της, στο μέρος που θα τις κάνει και αυτός...

Η Καρολίν Βινιάλ στήνει μια πάρα πολύ ωραία και έξυπνη ρομαντική κομεντί ή αλλιώς πιο ευχάριστα road trip κομεντί και το αποτέλεσμα είναι πολύ ευχάριστο. Η Λορ Καλαμί η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει επίπεδο και με την σειρά Call my agent που πιστεύω οι περισσότεροι την ανακαλύψαμε εκεί στον ρόλο της γραμματέας και όχι μόνο αλλά και με την ταινία Full Time την οποία κράτησε μόνη της ολόκληρη και είναι από τις πιο καλές που έχω δεί το φετινό καλοκαίρι στο σινεμά, έχω ανεβάσει και σχετικό review για την ταινία αυτή, είναι πάρα πολύ καλή στον ρόλο της απεγνωσμένης ερωμένης και μας χαρίζει μερικές ωραίες κωμικές αλλά και πιο δραματικές στιγμές, δείγμα του ότι διαθέτει πολύ ταλέντο η Γαλλίδα αυτή ηθοποιός.


Φυσικά βοηθάει και ο αγαπημένος μας τετράποδος γαϊδουράκος ο οποίος την βάζει σε μπελάδες και προσωπικές αναζητήσεις. 

Η Λορ Καλαμί πήρε το βραβείο Σεζάρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δικαίως θα λέγαμε και αυτό δείχνει όπως προανέφερα την εντυπωσιακή άνοδο που έχει τα τελευταία χρόνια η Γαλλίδα.

Η Αντουανέτ είναι πολύ ανοιχτή ως χαρακτήρας κάτι που την φέρνει σε δύσκολη θέση με τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες της όταν τους λέει τον πραγματικό λόγο που αποφάσισε να κάνει το ταξίδι αυτό.

Σίγουρα είναι μια πολύ ευχάριστη επιλογή για το καλοκαίρι μιας και παίζεται ακόμα σε θερινά αλλά και γενικά για όποτε την δείτε.


Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

LUNANA, ΕΝΑ YAK ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ (2019) Lunana, a Yak In The Classroom

 

Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ουγκιέν, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Αυτή είναι η υπόθεση με λίγα λόγια.

Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που είδα φέτος. Η ταινία του 2019 από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Pawo Choyning Dorjiο η οποία μας έρχεται από το Μπουτάν παρακαλώ. Και ναι το Μπουτάν βγάζει μια υπέροχη ταινία υποψήφια για όσκαρ. Θα αναλύσω παρακάτω. Το Μπουτάν βρίσκεται στη Νότιο Ασία και συνορεύει με την Κίνα, το Θιβέτ και την Ινδία. Οι κάτοικοί της αγγίζουν τις 770.000. Η ταινία δεν αγγίζει καθόλου την υπερβολή και αυτό είναι στα συν της.

Σίγουρα αυτή την ιστορία, όχι σε αυτήν ακριβώς την μορφή αλλά σε κάτι παρόμοιο την έχουμε ξανασυναντήσει, κυρίως σε αμερικάνικες ταινίες και όχι μόνο. Παρ'όλα αυτά είναι αξιέπαινος ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο σκηνοθέτης αυτό το ταξίδι του δασκάλου προς την Λουνάνα και το πως ο ήρωάς μας βιώνει την όλη αυτή εμπειρία ερχόμενος από την πόλη σε ένα χωριό στο οποίο στην κυριολεξία δεν υπάρχει τί-πο-τα. Και βλέπουμε πως είναι η ζωή χωρίς ένα αντικείμενο το οποίο είναι απαραίτητο, το τηλέφωνο.

Προσωπικά, μου άρεσε πολύ, τα τοπία ήταν πανέμορφα, μέσα στην ομίχλη και στο πράσινο. Συναντησα μια κουλτούρα εντελώς διαφορετική από την ευρωπαϊκή και όχι μόνο και είδα καινούργια μέρη. Και όμως, αυτά τα παιδιά τα οποία είναι στη μέση του πουθενά δικαιούνται να έχουν όνειρα όπως και τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου και των πόλεων. 

Μπορεί να έχω ξανασυναντήσει παρόμοιες ταινίες ωστόσο αυτή ομολογώ ότι με κράτησε κολλημένο στην οθόνη περί τις δύο ώρες περίπου, όσο δηλαδή κράτησε. Θα σας πρότεινα οπωσδήποτε αν είστε λάτρης του καλού κινηματογράφου να την βάλετε στη λίστα σας και να την δείτε. 

Σημείωση: Αν η ταινία παιχτεί σε θερινό προτείνω να πάτε. Αξίζει.

 


Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ (2022) Εverything Everywhere All at Once

 

 
Η Έβελυν, μια Αμερικανίδα - Κινέζα μπλέκει άθελά της σε μια τρελή περιπέτεια παράλληλων συμπαντων. 

Μια ταινία η οποία συμπαρασύρει τον θεατή σε μια αχανή ιστορία στην οποία χρειάζεται απόλυτη προσήλωση σε αυτές τις 2.30 ώρες και αυτό διότι μπορεί να χαθεί ανα πάσα στιγμή με τα πολλά πέρα δώθε. Παρεμπιπτόντως παραείναι μεγάλη η διάρκεια.

Ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό και η αρχή όντως μας προϊδεάζει γι'αυτό κάπου από ένα σημείο κι έπειτα θεωρώ ότι αρχίζει να κουράζει και να επαναλαμβάνεται, όχι απαραιτήτως προς το χειρότερο απλά λίγο λες πάλι τα ίδια, το είδα πριν λίγο.
 
Είναι όμως σίγουρα μια απολαυστική περιπέτεια, πέρασα καλά, είναι εντελώς παλαβή και με πολύ δόση χιούμορ και τρέλας.

Οι συνεχείς εναλλαγές από σύμπαν σε σύμπαν κάπου έχω την εντύπωση ότι φρακάρει το μυαλό του θεατή. Στα συν οι πολύ ωραίες σκηνές πολεμικών τεχνών - κουνγκ φου και έξυπνες και ωραίες ιδέες στις μάχες.
 
Η Μισέλ Γεό, πράγματι, είναι η κατάλληλη γι'αυτόν τον ρόλο. Είναι πραγματικά ίσως κομμένος και ραμμένος για αυτήν. Θεωρώ πως η ταινία απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, σε οπαδούς αυτού του στυλ αν μπορεί να ειπωθεί διαφορετικά.
 
Έχει επιρροές από γνωστές ταινίες, όπως Ματριξ, Ρατατούης κλπ. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νομίσετε ότι τίποτα δε βγάζει νόημα. Σε μένα υπήρξαν αρκετές, αλλά κάτι το ξύλο και η δράση μου διέλυαν την όποια αμφιβολία που είχα και παρακολυθούσα τις άπειρες σκηνές δράσης. Μέσα στις  ατελείωτες μάχες στα παράλληλα σύμπαντα θα δούμε και δραματικές στιγμές οι οποίες θα φανερώσουν και την ανθρώπινη πλευρά της ηρωίδος μας κάτι που προσδίδει έναν τόνο λίγο πιο συναισθηματικό και δεν κάνει εντελώς "ξύλινο" τον χαρακτήρα.

Έχω την εξής απορία. Σε τι κατάσταση βρισκόταν ο σεναριογράφος όταν την έγραψε; Πάντως όχι σε κανονική...αστειευόμενος φυσικά το λέω αυτό με την έννοια ότι πραγματικά είναι χαώδες το σενάριο.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (2021) The Worst Person in the World

Τι έχουμε εδώ; Το χρονικό τεσσάρων χρόνων από την ζωή μιας νεαρής γυναίκας, η οποία καλείται να εξερευνήσει τα περίπλοκα μονοπάτια της ζωής και του έρωτα ενώ παλεύει για την καριέρα της.

Τι ωραία ταινία. Μα τι ωραία ταινία. Μα τι υπέροχη ταινία. Τι άλλο να πω και να γράψω.

Πραγματικά την απόλαυσα. Και θα την ξαναδώ και σε θερινό σύντομα. Δεν κατάλαβα πως πέρασαν οι δυο και κάτι ώρες. Πολύ ευχάριστη στην θέασή της. Η Renate Reinsve ήταν εκπληκτική και αυτό φαίνεται και από το βραβείο που πήρε. 

Η Renate Reinsve τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ Καννών, δικαίως θα έλεγα καθώς η ερμηνεία της ήταν το λιγότερο σαρωτική. Είχε επίσης δύο υποψηφιότητες στα όσκαρ καλύτερης ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου καθώς και BAFTA καλύτερης ταινίας και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Επίσης ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.


Η δραματική - αισθηματική - ρομαντική κομεντί μας έρχεται από τη Νορβηγία και αυτό σίγουρα είναι έκπληξη καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλές ταινίες από την συγκεκριμένη χώρα.


Ο  Γιοακίμ Τριερ αντιμετωπίζει τον έρωτα με τέτοιο ρεαλισμό και τέτοια ειλικρίνεια που νομίζεις ότι είσαι κι εσύ κάπου εκεί μέσα σε αυτή την ιστορία. Κάπου πιστεύεις ότι ο υπάρχει μια πτυχή του εαυτού σου σε αυτή την ιστορία ή μπορεί να ήθελες να υπάρχεις. Νομίζω όλοι έχουμε περάσει έστω και λίγο αυτή τη διαδρομή.

Υπάρχουν σκηνές που είν αι τόσο καθημερινές και οικείες σε όλους μας και εξελίσσονται με τέτοιο φυσικό τρόπο που κάνει την ταινία πολύ "γήινη" και ελκυστική στον θεατή. Είναι όλα ρεαλιστικά χωρίς να έχουμε υπερβολές. Την απόλαυσα αυτή την ταινία, ήταν πολύ ευχάριστη και η σκηνοθεσία επίσης ήταν πολύ καλή.

Η ταινία χωρίζεται σε πρόλογο, 12 κεφάλαια και επίλογο κάτι αρκετά διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Όλοι κάποτε αναρωτιόμαστε καθώς μεγαλώνουμε τι κάνουμε, τι θέλουμε από τη ζωή μας. Κάπως έτσι κινείται και η ηρωίδα μας.

Μια από τις καλύτερες ρομαντικές κομεντί των τελευταίων χρόνων και σίγουρα Must-See.

Σπέυσατε...